LISHA NELISSEN

Beeldend kunstenaar: beeldhouwer, edelsmid en schilder

 

De laatste bronzen beelden die zij heeft gemaakt zijn van zangers en zangeressen. Ze houdt erg veel van zingen, haar muzikale achtergrond. Haar werk is expressionistisch, veel vogels en mensen.
De beelden hebben een spanning, die terug te voeren is tot het verleden van de maakster.
Ze is vijftien jaar intensief tapdanser geweest alles wat met ritme en beweging te maken heeft
met spanning en ontspanning, vasthouden en loslaten uitersten vergen, de grenzen opzoeken van haar eigen kunnen.
Ze heeft deze spankracht vertaald tijdens het werken met was. Of de wassen beelden gegoten in brons nu klein of groot zijn ze stralen een aanwezigheid uit, een alertheid die je blik gevangen houdt.

In de kleine hangers die in zilver (of goud) worden gegoten is ook de invloed van een jarenlang verblijf in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte merkbaar. Ze heeft daar de pre-Colombiaanse culturen bestudeerd, de natuur in al zijn verschijningsvormen, man, vrouw, zon, maan, dieren en maakt daarbij gebruik van alle soorten van kristallen, (half)edelstenen, uit de hele wereld, van de star-Ruby uit India tot de smaragd en de bergkristal uit Brazilië

Enkele jaren experimenteerde ze met andere vormen en mixed media. Daarnaast verdiepte ze zich meer en meer op het schilderen: zoals ze begon met ‘t maken van bronzen dansers aan ’t begin van haar beeldende periode werden dansers nu geschílderd, van duidelijke tango-paren tot meer gestileerde figuren, kleurrijk, in beweging, als het leven zelf. Tegenwoordig wordt het schilderen alleen nog maar in een abstracte taal vormgegeven.